Кражбите в столичните жилища най-често стават между 8 и 11 ч.

Предпочитани са пари, битова техника и бижута

Голям процент от кражбите в софийските жилища се случват в интервала 8 – 11 ч. преди обяд, съобщава Марио Киричков пред БТВ.

Причината това да е най-предпочитания времеви диапазон е лисата на голямо движение на хора. Работещите вече са на работа, а тези с нощни смени, са се прибрали и почиват. Няма кой да види и да сигнализира за кражбите.

Според служителя на столичната криминална полиция Марио Киричков, предпочитани са пари, битова техника и бижута. За влизане апашите използват специален шперц, но не рядко разбиват ключалката на жилището. В последно време се промъкват и през отворени балконски врати и прозорци.

Обикновено наблюдават жилището няколко дена, за да се запознаят с навиците и дневния график на живеещите в него и да съставят план. Обикновено жена звъни на входния звънец, за да е сигурно, че няма никой в жилището. За съседите също се проверява. След това действат. Достатъчни са им 3-4 минути и са в дома.

Ако не им се получи с отварянето, купуват такъв модел брава и правят опити, след което се връщат достатъчно добре подготвени.