Кремълските тролове пръскат дезинформация за коронавируса

Хиляди профили на руснаци в социалните мрежи пуснаха фалшиви новини за ЦРУ и епидемията

Американски правителствени служители виждат ръката на Кремъл зад разпространяването на фалшиви новини за коронавируса, като така подкопава международните усилия за борба с епидемията, предаде АФП.
 
Разкритието идва след като хиляди профили в социалните мрежи, предимно на хора от Русия, разпространяват информация в подкрепа на конспиративна теория, че американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) стои зад избухването на епидемията с новия коронавирус. Така руските управляващи опитват да оцапат имиджа на САЩ и да всеят раздори покрай  международните здравни проблеми на принципа "колкото по-зле, толкова по-добре", казват американските служители.

Според разследване на американските власти хиляди фалшиви руски профили в социалните мрежи Twitter, Facebook и Instagram, пеят в един глас как ЦРУ стояло зад епидемията, отнела живота на над 2300 души, предимно в Китай.
 
"Целта на Русия е да сее раздори, да подкопава имиджа на американските институции, и да разпространява фалшиви новини чрез нереални профили", заяви Филип Рийкър, изпълняващият длъжността помощник държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия.
 
По думите му с фалшивата информация Русия целяла да застраши обществената безопасност, като разсейва вниманието от борбата на властите за справяне с вируса.