КРИБ подкрепи създаването на „Държавна петролна компания“

Tакава структура ще подобри конкуренцията на пазара

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) подкрепи идеята на финансовото министерство да бъде създадена „Държавна петролна компания“ под шапката на Министерството на икономиката. В мотивите към предложението си Владислав Горанов посочва, че новото държавно дружество ще изпълнява функциите на държавен резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти.

В същото време, ако компанията бъде създадена, тя ще трябва в рамките на една година да изгради мрежа от държавни бензиностанции „с оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса“.

От КРИБ сега посочват, че подкрепят частта от предложението на Министерството на финансите, което предвижда лицензираните складодържатели най-после да бъдат задължени да допускат без право на отказ други вложители да използват данъчните им складове за съхранение на горива.

„Ние намираме, че създаването на такава структура несъмнено ще подобри конкуренцията на пазара и ще способства за осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса“, се казва в позицията на КРИБ. Там се посочва още, че „гаранция за постигането на тази цел е предвиждането лицензираните складодържатели да не могат да отказват съхранението на горива на други вложители, както и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители“.

Друг положителен елемент в предложението е, че държавната петролна компания ще изпълнява и всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни и енергийни продукти, пише в писмото на работодателската организация.

Това съвпада и с позицията на КЗК относно складовите бази, пише още там.