Криминален психолог: По-вероятно е двама да са убийците в бруталното престъпление на Симеоновско

Той не изключва в престъплението да са замесени и хора, близки до властта

Иван Савов, криминален психолог, коментира в студиото на Би Ти Ви показното брутално убийство на Симеоновско шосе преди дни. 

Един типичен пример за професионално извършено престъпление. Можем да кажем, че убийците са двама, защото зад него има поръчител. Това показва самата ситуация, при която е извършено тежкото престъпление. Работата е свършена хладнокръвно и бързо, нищо че е имало дете, тъй като то не е било мишена, е една от хипотезите, по която в момента се разследват, коментира Савов. 

По неговите думи не е невъзможно да бъде открит извършителя, но подчерта, че на това място не може да се видят пешеходци. Освен това килърът добре е бил запозната с маршрута и навиците на жертвата. Най-вероятно лицето да е било дегизирано – говори се, че някакъв скитник е бил забелязан по-рано в този район. Очевидно  физическият убиец взима мерки, за да не бъде открит. По-важно е да се разбере кой е поръчителят на деянието, подчерта Савов.

Що се отнася до мотивите за убийството – те са много и различни: от лично разчистване на сметки с близък човек, през легалния му бизнес, през миналото на жертвата, която е криминално проявена и може да е знаела  нещо, която да компрометира едно или друго лице, до вероятността престъплението да има връзка с хора, свързани с властта, които са се облагодетелствали от неговия бизнес, като се има предвид времето, в което е било извършено престъплението. 

Иван Савов изтъкна и още един момент – не изключва версията физическият извършител на убийството да не е български гражданин. Практика показва, че много често за мръсната работа са наемани добре обучени военни от страните на бивша Югославия или от бившите съветски републики на СССР. 

Тази показност и бруталност показват, че в престъпния свят у нас нищо не се е променила. Айсбергът се е променил, но не и ъндъграунда, посочи Савов.