Кристалина Георгиева: Пандемията поражда "опасно неравенство"

Най-важният приоритет остава да се ускори кампанията за ваксиниране за решаване на здравната криза, смята шефът на МВФ

Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева

Международният валутен фонд (МВФ) предупреждава за опасните неравенства между държавите, породени от пандемията и дори вътре в самите тях. Генералният директор на МВФ Кристалина Георгиева обяснява в интервю за „Евронюз“, че въпреки подобрението в икономиката е необходимо да се поддържа подкрепата за най-уязвимите, предава БГНЕС.

"Понастоящем най-важният приоритет остава да се ускори кампанията за ваксиниране за решаване на здравната криза. И да се гарантира, че подкрепата няма да се оттегли преждевременно. Доволна съм да видя, че това са основните приоритети на европейските лидери и на европейците като цяло", обяснява Георгиева.

Българският политик се страхува, че пандемията ще увеличи неравенството между богатите и бедните страни. "Виждаме, че тази криза засяга по-силно нискоквалифицираните работници, жените и младите хора. Затова искаме да се съсредоточим върху достъпа до възможности, особено инвестициите в образование, умения, обучение на работниците, във важността на достъп до финанси и активи във всички държави, за да се гарантира, че страните с ниски доходи не търпят най-тежките последици от тази криза“, настоява Георгиева.

Но не забравяйте, че нарастващият дълг, натрупан от държавите, е проблем, който трябва да бъде решен в средносрочен план. "Може да е необходимо да има известна степен на нарастване на данъците в някои страни. Следователно ние няма да позволим той да остане на това ниво дълго време ", казва Георгиева.