Крум Зарков: Коалиция на БСП с ГЕРБ е вредна за българския политически живот

Хората очакват от нас да бъдем реална опозиция, е не присъдружна организация, посочи още червеният депутат

Крум Зарков

Крум Зарков

Разразиха се в БСП много бури по време и преди конгреса, но много организации отправиха един призив - не хвърляйте партията в хаос, не и сега, когато сме поели по правилния път преди местните избори. Пътят е прав - на категорична опозиция на сегашното статукво, на чертаене на нова визия за България  - по него трябва да продължим заедно с Корнелия Нинова. Това заяви в студиото на Нова ТВ депутатът от БСП Крум Зарков. 

По думите му винага и на всекиго има алтернатива. Но първо партиятията я подкрепя, конгресът също е подкрепя и накрая - предстоят ни много сериозни избори и щеше да е проява на безотговорност да се предизвика този трус, аргументира позицията си депутатът.

Той е убеден, че проблемът не бе оставката на Нинова, като погледнем резултатите от евровота. Но БСП трябва да си вземе и поуките от тези избори. Всеки такъв трус трябва да служи за изправяне на грешките, но спокойно, аргументирано и подготвено, посочи Зарков.

Той отново подчерта, че линията на сегашното ръководство за остро противопоставяне на статуквото е правилното поведение. Но това не трябва да стига до истерия, а БСП  да бъде силна опозиция и ясна алтернатива. 

Що се отнася до това може ли да има коалиция с ГЕРБ, според Зарков тя не е възможна, нещо повече - тя не е полезна за политическия живот в България. Членовете и симпатизантите на БСП очакват тя да играе ролята на опозиция, а не ролята на присъдружна организация.

Крум Зарков уклончиво коментира и проблемът с партийна субсидия. 

Партийните субсидии - трябва да бъде намалена, твърде много са 11 лв. Но да се мине към 1 лв. означава да отмениш партийната субсидия. Партийната субсидия е европейски принцип, за да освободи партиите от чужди зависимости. Затова искаме да направим консултации с политическите сили. Става дума да се види как се използват парите от партиите и на тази база да се определи приемливият таван.