Крум Зарков: Отмяната на машинното гласуване е абсолютно неприемлива и ще срещне сериозен отпор

Отмяната на машинното гласуване е абсолютно неприемлива и ще срещне сериозен отпор както в парламента, така и в обществото. До това заключение стигна депутатът от БСП Крум Зарков на дискусия на тема "Как да бъде успешно машинното гласуване на местни избори 2019?", организирана от омбудсмана Мая Манолова. 

Според него безотговорно би било да не се погледнат и онези трудности, които са реални и всички институции трябва да погледнат към тях. За да бъдем отговорни, трябва да поставим въпросите там, където са и да намерим решенията, призова Зарков.

Той настоява, че Народното събрание трябва да огледа внимателно сроковете, при които се провежда обществената поръчка за машините. По този начин обвързването на срока с указа на президента за насрочване на изборите рязко стеснява и скъсява сроковете и трябва да се види дали може да се направи нещо в посока внимателно оглеждане на обществените поръчки за машините, уточни Зарков. 

По думите му една от причините да се водят дискусии "за или против машинното гласуване е, че предишните анализи на ЦИК не са използвани за преодоляване на трудностите. За отмяна на машинното гласуване не трябва въобще не става дума. Безотговорно би било спрямо закона и принципите да се говори за отмяна на машинното гласуване, посочи социалистът. 


Припомняме, на 25 април стана ясно, че във ВАС е постъпила жалба срещу решение на ЦИК от 22 април 2019 г., с което е определен изпълнител за възлагане на обществена поръчка.