Крючков пред българското МВР, 1989 г.: Главна задача на КГБ е да не допуска обединяване на неформални структури

Председателят на КГБ по онова време ген. Владимир Крючков

Председателят на КГБ по онова време ген. Владимир Крючков

Eдна от главните задачи на КГБ е да не допуска обединяване на антиконституционна основа на различните неформални структури”. Това заявява председателят на КГБ ген. Владимир Крючков и член на Политбюро на КПСС на среща с ръководството на българското МВР-ДС в средата на октомври 1989 г. по време на посещението ѝ в Съветския съюз.

Казаното от него се съдържа в документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува.

Той представлява секретна информация относно: Работно посещение на делегация на МВР на НРБ в СССР от 26 октомври 1989 г., подписана от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Танев.

Посещението на делегацията на МВР-ДС в КГБ е по-малко от месец от принудителната оставка на генералния секретар на БКП Тодор Живков, подадена под съветски натиск на 9 ноември 1989 г. и приета от Пленума на ЦК на БКП на следващия ден.

Една голяма част от информацията за проведените разговори в КГБ се отнася до начина, по който репресивният апарат на съветската компартия разработва появилите се граждански организации, определяни от режима и в Москва, и в София като „неформални организации”.

В обсъждането на работата по линия на Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия КГБ споделя своя опит именно срещу „неформалните организации”.

Комитетът за Държавна сигурност към Министерски съвет на СССР работи за недопускане на обединението им, както и за разпространяването на техни материали.

Третата опасност, която КГБ тогава вижда, е възможно „интернационализиране” на тези опозиционни групи в СССР с подобни в други социалистически страни.

Делегацията на МВР-ДС е информирана, че в КГБ е създаден специален отдел за наблюдение на „неформалните структури с антисоциалистическа насоченост и разработка на лица, които работят за насилствено сваляне на съветския конституционен строй”.

Интерес представлява споделената от председателя на КГБ Крючков информация за нарастващата организирана престъпност в СССР, която била ликвидирана през 30-те години на ХХ век, но през 60-те години отново се е появила.

В изказването си пред българската делегация на МВР-ДС Крючков посочва, че задачата на КГБ е да съдейства за процеса на преустройството в СССР. По ирония две години по-късно председателят на КГБ е един от ръководителите на „пуча” срещу съветския ръководител Михаил Горбачов, който не успява.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и краят на тоталитаризма”, издание на Комисията по досиетата, 2011 г.

desebg.com