Арх.Здравков: Новият проект за пл.“Св.Неделя“ ще постави София на европейско и световно ниво

арх. Здравко Здравков

арх. Здравко Здравков

Архитектурният проект на арх. Фуксас е концептуален проект в идейна фаза. Отзивите са много положителни. Важно е, че тук ще работи едно от топ архитектурните студиа в света, то ще остави своя подпис във високи клас архитектура. Той ще постави София на едно друго място, на град с европейско и световно значение.  Това коментира главният архитект Здравко Здравков в студиото на Нова ТВ.

Успяхме да направим едно истинско състезание между знакови архитектурни бюра, добави арх.Здравков. 

Той обясни, че това е най-щадящият проект, който  хармонизира с околната среда, предвид това, че имаме доста сложна археология. 

Във всички проекти намерих една добра идея. Но този проект е изпълним, за разлика от другите проекти. Търсихме проект, който може да се реализира, има отношение към контекста на средата и е естетически издържан, аргументира избора на проекта арх. Здравко Здравков.

Архитектурното студио на световноизвестния архитект Масимилиано Фуксас е победителят в международния конкурс на Столичната община за нова визия на пл. “Св. Неделя” в София. Резултатите бяха обявени от международното жури в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова.

На второ място журито постави идейният проект на обединението Al Architects, а на трето - консорциумът OW/MA/CL.

В първия етап на конкурса участваха 14 проектантски екипа. От тях журито определи 7, които да разработят идейни проекти. Това са: консорциум OW/MA/CL с членове: One Works, Maofficinaах, Сracknell; студио “Паола Вигано”, "Конкурент-90" ЕООД, студио “Вилмот”, студио “Фуксас”, обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян и обединение "ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе“ с участници: студио „Морфе“ и „Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети“.