Атлантици стартираха виртуална изложба – „Най доброто от МОЧА”

Инициативата е по случай 75-та годишнината от съветската окупация на България

На 5 септември 1944 г. СССР обяви война на България и впоследствие я окупира. С помощта на окупаторската червена армия, след преврата на 9 септември 1944 г., държавата ни беше превърната насилствено в съветски сателит.
Паметникът на съветската армия в сърцето на нашата столица е символът на окупацията, който продължава да се издига високо в небето над София 75 години след най-черната дата в съвременната българска история.
Досега много българи родолюбци протестираха с искане паметникът да бъде премахнат. 
Монументът днес е 

сакрализиран руски символ на окупацията на свободна и независима България

 Крайно време е това продължаващо от десетилетия посегателство против достойнството ни като нация и държава да бъде демонтирано.
Това един ден ще стане факт. Рано или късно.
Ние обаче трябва да помним!
Не само паметника, но и най-ярките художествени форми на протест против него и против духа на окупацията, който той въплъщава в себе си.
Затова, предвид организираната от руското посолство на 9 септември 2019 г. в Руския културно-информационен център в София изложба, цинично именувана "Освобождение Болгарии", Атлантическият съвет на България инициира гражданска виртуална изложба, посветена на художествения протест против Монумента на Окупаторската Червена Армия (М.О.Ч.А.).
Затова публикуваме едни от най-добрите художествени произведения от протеста досега, изтъкват организаторите.

Атлантиците призовават гражданите за  коментари под настоящата публикация и на страницата им, както и да публикуват снимки на изрисувания паметник, правени в миналото,  колажи и други идеи като художествен израз на протеста.
Снимката или колажът с най-много читателски реакции (лайкове и други емоции) ще стане произведение на победата на гражданското общество над символа на окупацията.
Моля, споделяйте тази публикация, за да достигне до повече хора!