Беларуски дисидент взе Нобеловата награда за мир

снимка: БНТ

снимка: БНТ

Нобеловата награда за мир за 2022 г. бе връчена в Осло на церемония, на която присъстваха норвежкото кралско семейство и членове на норвежкото правителство.

Председателката на Нобеловия комитет Берит Райс-Андерсен връчи златен медал с портрет на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел и диплома на беларуския адвокат и активист Алес Бяляцки, съобщава БНТ. Той беше представляван от съпругата си Наталия Пинчук, както и на представителя на руския център "Мемориал" Ян Рачински, който е закрит в Русия със съдебно решение, и на ръководителката на украинския Център за граждански свободи Александра Матвийчук. Лауреатите бяха наградени за „представяне на гражданското общество в своите страни“.

Берит Райс-Андерсен смята, че с присъждането на наградата комисията е признала техния принос към каузата за поддържане на мира. "Норвежкият Нобелов комитет е твърдо убеден, че тазгодишните трима лауреати на наградата за мир представляват жизненоважната роля на гражданското общество за постигането и поддържането на мира", каза тя. "Днес се срещаме в Осло и Стокхолм, за да отпразнуваме всички Нобелови награди."

„Норвежкият Нобелов комитет с гордост почита Алес Бяляцки, Мемориал и Центъра за граждански свободи за техния принос към мира и човешкото достойнство в тези много смутни времена“, добави Райс-Андерсен.