БНТ с нов програмен директор след съмнителен конкурс

От една седмица обществената телевизия БНТ, която се издържа от данъкоплатците има нов програмен директор. Това е 36-годишният Ивайло Огнянов. За широката общественост, а дори и за работещите в националната телевизия той е твърде непознат като професионалист и утвърден автор, но вероятно това е профилът на ръководния екип, който новият генерален директор Емил Кошлуков ще налага в медията.

Огнянов заема важния пост уж след конкурс. Такъв наистина е бил обявен преди няколко месеца, но процедурата се е случила натъмно, без публичност и прозрачност. Дори работещите в самата БНТ не знаят, кои са били допуснати до въпросния конкурс, между колко кандидати се е провел, каква е била концепцията на победителя и другите претенденти за поста. Източници на Faktor.bg твърдят, че Ивайло Огнянов е бил

единствената кандидатура,

а това естествено е предопределило избора. Той сяда на твърде горещ стол, който в годините е заеман от Севда Шишманова, Борислав Геронтиев, Невяна Ушева, Ивайло Гюров и др., но всички с богат опит и доказан професионализъм.

Кариерата на новия програмен директор на БНТ е твърда семпла. Тръгва от организатор производство в БНТ 2. Ракетата му носител е Екатерина Генова, която го прави изпълнителен продуцент на предаването „Домът на вярата”. И тъй като в БНТ през последните месеци е на мода темата за образованието на водещите, след като Камен Алипиев-Кедъра беше отстранен, защото уж нямал диплома за висшист, то за новия шеф Огнянов се твърди, че е завършил УНСС, а само преди дни се е дипломирал и като магистър по „Богословие”. Очевидци твърдят, че преподавател от „Богословския факултет” на СУ, който по случайност е и сценарист на предаването „Домът на вярата”, лично донесъл дипломата на началника си в БНТ. От известно време пък въпросното предаване е преместено от БНТ2 в БНТ1, но най-нелогично в почти същия часови пояс, но ден след наложеното и популярно предаване „Вяра и общество”, с водещ Горан Благоев. В случая за професионално състезание едва ли може да става дума, но пък Огнянов е в топли отношения със Светия синод на БПЦ, а това лесно може да го превърне в монополист на темата.

В коридорите на БНТ се шушука - не без основание, че случаят с новия програмен директор съвсем не е изолиран. По същия начин е сложен техническият директор на медията. Не се знае кой е директор и в БНТ2. Въпреки обявяваните конкурси, никой не се кандидатира, но не защото няма професионалисти, а поради съмнения в непрозрачност и предопределеност на конкурсите.

При налагането на подобен стил на работа дори в обществената телевизия, България няма как да не потъва към дъното в световните класации за свобода на медиите и словото.