БНТ вече не е дом за "Вяра и общество"

Популярният водещ публикува прощални думи към публиката си

Горан Благоев

Горан Благоев

Скъпи зрители,
В последните работни дни от седмицата обикновено Ви съобщавахме съдържанието на предаването, което ще се излъчи в събота. Но както вече сте научили БНТ вече не е дом за "Вяра и общество". От първия брой на предаването знаех, че това все някога ще се случи, че все някога ще настъпи неговият край. Вечен е само Бог, а предаванията са като хората - все някога умират. Едни дълго, други внезапно. Едни сами достигат предела на своя потенциал, други ги убиват. Творческият импулс на "Вяра и общество" бе спрян на брой 580 - не ни достигнаха точно два месеца за да отпразнуваме неговата 15-та годишнина. Преди 15 години в БНТ нямаше предаване за религиозна публицистика и култура. "Вяра и общество" беше първото. Сега в аналите на БНТ ще има предаване на такава тематика с толкова дълъг живот. По телевизионните критерии то е като да достигнеш зряла възраст. През всичките тези, почти 15 години, ние бяхме заедно - екипът и зрителите на "Вяра и общество". За тези почти 15 години началният час на предаването беше сменян седем пъти, но Вие винаги ни откривахте и ни следвахте - като истинско семейство. Предлагахте теми, адмирирахте ни, радвахте се, недоволствахте със и без основание (хейтърите подминавам с мълчание), вълнувахте се. В едно семейство има и спорове, но има най-вече обич. В историята на БНТ няма друго предаване, което така енергично да е защитавано от своите зрители - като истинско семейство, което се грижи за всеки свой член. Благодаря Ви за това!

Не благодаря на екипа си, защото вече го направих лично със всеки - не смятам за нужно, само заради доброто възпитание, да го правя и тук. Ръководството на БНТ реши да използва потенциала на колегите от "Вяра и общество", за да поведат новородената "Религията днес" в национален ефир. Екип, който беше създаден от мен, е принуден да продължи без мен. Знам, че това не е предателство. Знам че всеки има свободата да избира. Но понякога е лишен дори от този избор, изправен пред независещи от него обстоятелства.

Когато захващаш едно ново предаване, би следвало да го започнеш с нов екип. Това поне изисква телевизионната етика. "Бащите" на "Религията днес" очевидно не знаят това. До там им стига и потенцията - да изгонят стопанина на един уреден дом, да се настанят в него и да го прекроят безвкусно, за да посрещат в него конюнктурни гости за беззъба раздумка. Това не ми се случва за първи път и го приемам за комплимент - за пореден път оставям на БНТ, нещо което е добре смазано и работещо. Дали новите му ползватели ще съумеят да се възползват от потенциала му, зависи от техния потенциал...
И така скъпи зрители, благодаря Ви за подкрепата, за градивните критики и най-вече за обичта и доверието!
Нека Бог да е винаги с нас. Той ни изпитва като Йов, закриля ни като блудницата и винаги ни обича.
Искрено Ваш: Горан Благоев