Димитър Попов представя романа „Досието „Едип“ и опасните тайни на времето

Авторът

Авторът

Романът публикуван от издателство „Жанет 45“  е в стила на политическия трилър и разчита на напрегнато сюжетно действие. Събитията в него се развиват след 2000-та година. Историк, известен с качества на отличен изследовател на архиви, е изпратен на тайна мисия лично от премиера за да разследва загадъчната смърт на член на Комисията по разсекретяване на досиетата на бившата ДС. 

Перипетиите около разследването разкриват нещо повече от причините за смъртта на проф. Крумов – те разкриват тайни кръгове от хора с власт и пари, които се опитват да прикрият миналото си, опозорено от архивите на ДС. Корупция, рекет, интриги и политически сплетни са в основата на тяхната битка за спасение от миналото, което ги настига на всяка крачка.

Краят на това разследване е преплетено с трагедията на трима братя, които стават палачи и жертви на своята алчност, конформизъм и морален цинизъм. Те така и не се срещат лично, за да разберат кой е тайнствения агент Едип - единствената връзка между тях и миналото. Макар и да не почива върху истинска история, този сюжет с документалния си поглед върху детайлите и с добре пресъздадените персонажи създава алюзии с действителни събития и герои, които повечето от нас познават от самата действителност.
Под забързаното сюжетно действие прозорливият читател ще открие полъха на древни митове, които Карл Юнг някога наричаше

„колективен архетип“

Аналогиите с трагедиите на Софокъл, описали Едип и съдбата на неговите наследници, правят от романа „Досието „Едип“ съвременен разказ за тъмните дебри на човешкото подсъзнание, в което страстите често вземат връх над разума. Ражда ли липсата на морал и състрадание все същите трагични истории и днес, 2500 години след Софокъл? Отговорът на този въпрос сякаш е в простата истина, че никой не може да избяга от своето минало.

Героите в романа са описани през собствените им мисли, с лека ирония, която обаче не пречи на съпричастието към техните драматични съдби. Линейния разказ, опростената структура на романа позволяват той да бъде четен като телевизионен сериал, епизодите в който се редуват в реално време и следват хронологичния ход на събитията. Езикът създава атмосфера на действено очакване, което държи в напрежение до самия финал. 

Финалът на историята е отворен и не свършва там, където свършва текста. Причината е, че „Досието Едип“ е част от трилогия. В другите две книги, които ще се появят скоро, ще откриете и отговора на въпроса кой е агент Едип, защо офицерите от ДС са му дали този псевдоним и какво се случва с неговите наследници, чието съществуване той се е опитвал да скрие дори от себе си. 
Книгата може да се поръча онлайн от сайта на издателство „Жанет 45“ или да се купи по книжарниците.

dimitar_popov_1_.jpg