Христо Христов: Нямаме памет за жертвите на комунизма, изгубихме духа да бъдем хора

На 10 ноември стартира третият сезон на поредицата "Отворени досиета" по БНТ

Христо Христов

Христо Христов

На 10 ноември стартира документалната поредицата „Отворени досиета“ по БНТ. Шестте филма, които са включени в нея са посветени на жертвите на тоталитарния комунистически режим. 

Ценностите на нашите герои поддържат интереса ми към темата за миналото. В тях ще припознаем носителите на  ценности, които в периода на несвобода и тоталитарен режим, са били забранени – да бъдеш свободен, независим, патриоти, човек, които има право на избор.
Това сподели в ефира на БНТ един от авторите на фирма журналистът и изследовател Христо Христов и добива, че това, което обединява героите в поредицата, е тяхната жажда за свобода. 

Трупам невероятно богатство от срещите с тези хора, те са изключително мъдри, запазили са се като истински човеци. Защото днес това, което ни липсва е духът да бъдем хора, които се стремят към нормалността. А тези хора са безкрайно душевно богати, а не финансово. И те казват – предпочитаме да сме свободни и бедни, отколкото богати и зависими, подчертава Христов.

Като изследовател той се е сблъскал с един сериозен проблем, който е причина да се намира в сегашната ситуация, а именно съпротива срещу това да знаем миналото си. 

Ние нямаме памет и почит към европейските ценности. Утре е 30 години от падането на Берлинската стена, но няма и една инициатива по този повод. И това за мен е достатъчно показателно за отношението ни към тоталитарния комунистически режим и съдбата на хилядите жертви, за които трябва да имаме памет. 

Поредицата „Отворени досиета“ се появи в края на 2014 г. и продължи с втори сезон през 2017 година.