Магията на "Грегорианските гласове" от България

Певците ни въодушевяват публиката в Германия с нетрадиционните аранжименти и изключителните си гласове

Георги Пандуров, снимка: M.Ilcheva, DW

Георги Пандуров, снимка: M.Ilcheva, DW

Емилиян Лилов, Дойчев веле

"Облечени като монаси, те създават на сцената неповторима мистична атмосфера, в която публиката се пренася назад във времето – в свят, в който няма нито религиозни, нито езикови граници" - така започва една от рецензиите в немскоезичния печат за изкуството на българския мъжки хор "Грегориански гласове", който е на турне из Германия.

Неговите концерти представляват много умела смесица от грегориански хорали, православна литургия и мадригали от времето на Ренесанса и Барока, пише сайтът eventim.de, от който могат да се закупят и билети за концертите. Тайната на успеха на музикалния проект, наречен "Грегориански гласове", се състои в това, че хорът изпълнява известни хитове от попмузиката, но в грегориански аранжимент.

Идеята е на оперния певец Георги Пандуров, който от 39 години работи в Германия. След като се пенсионира, той поставя началото на този интересен музикален проект.

"Решихме да опитаме да съчетаем два съвсем различни музикални жанра в една програма. Не знаехме как ще реагира публиката и имаше огромен риск да се провалим", каза специално за ДВ ръководителят на трупата Георги Пандуров.

„Просто гениално!"

Но публиката не само реагира изключително положително - тя направо е запленена от комбинацията между грегориански хорал и съвременна поп музика в нетрадиционен аранжимент.

"Просто гениално" - четем в друга рецензия след един от концертите на българските изпълнители в рамките на сегашното им турне в Германия. Вестник "Бадише Цайтунг" пише следното: "Не само вокалната интонация, начинът на изразяване и артикулация на изпълнителите свидетелстват за това, че на сцената излизат истински майстори на музикалното изкуство. А внимателният подбор на изпълненията, включени в репертоара на ансамбъла, доказва, че музикално-историческото значение на грегорианството не се свежда само до неговите исторически периоди - начало, разцвет и упадък".

"Постарали сме се да направим аранжиментите така, че модерните поп изпълнения да звучат също толкова раздвижено като гласове, колкото и един мадригал, например", казва още Пандуров. Изцяло негов е подборът на репертоара на ансамбъла, който е доста широк: от Бийтълс и Род Стюарт, през Стинг, Би Джийс и Куин, чак до Андреа Бочели и Ед Ширън. Аранжиментите пък са дело на цял екип, уточнява ръководителят на мъжкия хор. 

Началото на проекта е поставено в Кьолн, Германия - през ноември 2011 година. Оттогава "Грегориански гласове" работят с концертна агенция във Фрайбург, която организира пътуванията и турнетата на трупата. Иначе всяка година хорът "Грегориански гласове" радва публиката в Германия, Франция и Швейцария. И не само там.