Митрофанова обори твърдение на Путин, че славянската писменост идва в Русия от македонските земи (видео)

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова обори едно от най-скандалните твърдения на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонските земи. То бе изречено от руския президент през 2017 година по време на приветствие на македонския му колега Георге Иванов. Опитът за фалшификация на историческата истина предизвика бурни реакции в България, но пет години по-късно Митрофанова, вероятно забравила за провокацията отрече твърденията на Путин.

По случай 24 май тя пусна свое  видео обръщение към българите, заснето пред паметника на двамата братя в центъра на София. Дипломатът буквално казва:
„Скъпи приятеля, извън всякакви съмнения е ролята на България за формиране и разпространение на славянската писменост, език и култура, тя е безценна и неоспорима. Прочутият руски учен Димитрий Лихачов пише: България е дала на източните славяни висшия слой на езика, полюса на духовността, обогатил е нашия език, вдъхнал му е нравствената сила и способност да възвисява мисли, понятия и представи“.