Обявиха "Поразените" на Теодора Димова за "Роман на годината"

Отличието се дава за поредна година от Национален дарителски фонд "1300 години България"

Теодора Димова

Теодора Димова

Националеният дарителски фонд „13 века България” обяви книгата на Теодора Димова "Поразените" за "Роман на годината". 

Творбата е посветена на годините непосредствено след 9 септември 1944 г. Три жени и едно дете разказват разтърсваща история за сблъсъка с овластеното зло. Изповедната форма и дълбоката емоция в романа са форма на съхраняване на паметта за едно все още неосмислено докрай време на издевателства и унижения.

Романът на Теодора Димова е деветият лауреат в конкурса, определен след гласуване на жури, в състав: проф. д.ф.н. Боян Биолчев (председател), проф. д.ф.н. Амелия Личева, Здравка Евтимова, Атанас Капралов и Светлозар Желев.

„Поразените” успя да се пребори за отличието в сериозна конкуренция с още пет номинации  – „Балкански ритуал“ на Георги Тенев, „Странстващият албатрос“ на Деметра Дулева, „Хроники на неведомото“ на Николай Терзийски, „Чекмо“ на Момчил Николов и „Чудовището“ на Владимир Зарев.

Наградата ще бъде връчена на 15 юни в Национален дарителски фонд „13 века България”, а церемонията ще бъде показана във видеоизлъчване в сайта на фонда в рубриката „Неразказани истории”.

На 8 юни там ще бъде представена и видеосреща-разговор с журито за съвременните тенденции в българската литература и значението на наградата за развитието на модерната българска белетристика.