Окончателно: Изключиха Беларус от тазгодишната Евровизия

Европейският съюз за радио и телевизия - Евровизия, изключи Беларус от следващото издание на песенния конкурс през май, след като страната за втори път не предложи песен, отговаряща на неполитическото естество на музикалното събитие, съобщава БТА.

Според организаторите и двете песни, предложени от групата "Галаси ЗМеста", са били в нарушение на правилата за неполитическото естество на събитието. Първата песен беше отхвърлена на фона на оплаквания, че текстът се подиграва с масовото протестно движение срещу дългогодишния президент Александър Лукашенко.

След критиките беше предложена втора песен, но и тя е отхвърлена от представителите на Евровизия. Песенният конкурс ще се проведе от 18 до 22 май в Ротердам, Нидерландия.

Председателят на националната държавна компания за радио и телевизия на Беларус, която е член на Евровизия, Иван Ейсмонт нарече решението на организаторите за отстраняване на страната политически мотивирано. Ейсмонт изтъкна, че "Галаси ЗМеста" са влезли в историята и според него Беларус е спечелила този конкурс на Евровизия, посочва ТАСС.