Отиде си композиторът Димитър Пенев

Димитър Пенев

Димитър Пенев

Отиде си композиторът Димитър Пенев, съобщават от БНР - мястото, откъдето творецът започва кариерата си като звукорежисьор. Пенев е починал след тежко и продължително боледуване.

Написал е десетки песни, сред които „Детски спомен“ и „С днешна дата” („Стрелките”), станали популярни в изпълнение на дуета Кристина Димитрова и Орлин Горанов.

Димитър Пенев е роден на 1 април 1947 г. в село Търговище, Сливенско. Автор е на популярни песни и множество обработки на народни песни, както и на шест вокални аранжимента, включени в албумите на британската поп певица Кейт Буш. 

Диригент е на представителния самодеен ансамбъл за народни песни и танци „Гоце Делчев” в София. Със забавна музика се занимава от студентските си години, когато свири в различни оркестри и увеселителни заведения.

Първата си песен записва през 1975 („Рожен”, изпълнява Евгени Душанов). Негови песни получават почетни грамоти за участие от фестивала в Нешвил, САЩ - „Само птиците летят” („И само залез тих”) в изпълнение на Цанко Чавдаров (1980) и „До утре, обещай ми” на Кичка Бодурова (1982).

Едни от последните хитове на Димитър Пенев е от 2005 г. - „Осъден на щастие”, дала заглавието на актуалния албум на Веселин Маринов.