Почина Христо Ганев, сценарист и режисьор на емблематични български филми

Христо Ганев

Христо Ганев

На 97-годишна възраст издъхна българският филмов деец, сценарист и режисьор Христо Ганев, създател заедно със съпругата си Бинка Желязков на едни от знаковите филми на българското кино. Новината съобщи неговата внучка.

Животът на Христо Ганев е идеологически противоречив, но творчески монолитен. Роден е на 2 август 1924 г. в село Павел баня. Бил е член на РМС и партизанин. След 9 септември 1944 г. работи във филмопроизводството като режисьор и сценарист. Творбите му се отличават с оригинален и самостоятелен подход. 

Изключен е от БКП през 1971 г., заедно с още няколко писатели, след като отказват да порицаят творчество на Александър Солженицин за присъждането му на Нобелова награда за литература. 

Сценарист е на известните филми: "Голямото нощно къпане", "Басейнът", "А бяхме млади", "Нощем по покривите" и много други. Женен е за режисьорката Бинка Желязкова (1923 г.- 2011 г.), с която в тандем създават тези и още други филми. 

"Независимо дали пише за патетични романтици ("А бяхме млади") или за патетични носталгици ("Басейнът"); за авантюристични невзрачници ("Голямото нощно къпане") или за авантюристични неудачници ("Нощем по покривите"), Христо Ганев неизменно се занимава с идеите и разочарованието от тяхната деформация. И все филтрира неспокойствието на душата си с метафориката на изказа.

Получава се кино на поетичното морализаторство, донесло на страната ни не една и две награди, а на създателите му - не едно и две разочарования. Но на съвестта на Христо Ганев не й трепва окото нито от неприятели, нито предатели, нито от санкции - тя си пердаши през спомени, болки, неудовлетворения...

Именно благодарение на неуморната си съвест той е сред няколкото български Фигури, чийто авторитет е недосегаем през годините и политическите рокади. И е все така красиво достолепен...", казва за него българска кинокритичка, актриса и поетеса Геновева Димитрова.

През 2011 година Христо Ганев получава държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" за изключителния си принос в изграждането на българското филмово изкуство, където е избран сред 42-ма други творци, предложени за приза.

Христо Ганев и Бинка Желязкова поставят началото на кинодинастия. Тяхната дъщеря - кинооператорът Светлана Ганева, е съпруга на известния аниматор и режисьор Анри Кулев и майка на кинорежисьора Андрей Кулев. Последният сценарий на Христо Ганев е писан за анимационния филм на Анри Кулев "Вятър работа" (2017 г.).