Представят книгата на проф. Никола Долапчиев за превръщането на България в съветски сателит

Проф. Вучков представя книгата

Проф. Вучков представя книгата

Днес, 17-ти февруари 2020 г., понеделник, от 18.30 часа в литературен клуб "Перото" в НДК, София, ще се състои премиерата на книгата на проф. Никола Долапчиев "България: превръщането в сателит (анализ на политическите събития от 1944 г. до 1953 г.)". Книгата е издадена от издателството на НБУ, автор на встъпителния очерк и на редакцията е проф. Веселин Вучков, преводач е адвокат Симеон Стойчев.

Nikola_Dolapchiev3.jpg

"Авторът е един от най-известните юристи на България до 1947 г., професор по наказателно право в Софийския университет, бил е декан на юридическия факултет и ръководител на катедрата по наказателно право и съдопроизводство", това сподели за Фактор.бг проф. Веселин Вучков.
"Привърженик е на кръга "Звено". По време на Втората световна война е антинацистки настроен. Непосредствено след девети септември 1944 г. достига до поста на заместник председател на БАН, но постепенно се появяват противоречия с набиращия сила Тодор Павлов. Става свидетел на отстраняването от Отечествения фронт на партиите, несъгласни с БРП (к), на ликвидирането чрез съд на Никола Петков и други политици, на спирането на печатните органи на земеделци, социалдемократи и др. През лятото на 1947 г. със съдействие на Кимон Георгиев е изпратен за посланик в Лондон, Великобритания. Впрочем, след случайна среща пред външно министерство с неговия студент по право и бъдещ известен интелектуалец  Петър Увалиев, току-що завършил, го взима със себе си в английската столица като втори легационен секретар. Само след няколко месеца проф. Долапчиев свиква пресконференция в Лондон, придружен от семейството си, и обявява, че отказва да се върне в България и ще продължи да се бори за демократизирането й в лично качество. Живее в Лондон, заминава след няколко години за САЩ, където умира през 1964 г. В изгнание пише своята книга "България: превръщането в сателит (анализ на историческите събития от 1944 г. до 1953 г.)", която е издадена посмъртно на английски език от българската емигрантска общност в Бразилия. Книгата е непозната на българския читател. А представлява ценно сведение, тъй като проф. Долапчиев, освен известен преподавател и адвокат, е бил участник в голяма част от събитията. Той най-подробно изследва генезиса на тоталитарния режим, установен постепенно в родината по съветски образец, проникването му във всички сфери на обществения живот, репресиите срещу опозицията, превземането на културната област, на армията, съдебните дела срещу религиозните общности и пр. Прави и аналогии с други страни от източния блок. В книгата включихме и непубликуван ръкопис на Долапчиев по повод поетата от него защита на Принц Кирил Преславски пред т. нар. Народен съд с много интересни сведения за атмосферата и кратките му разговори с бившия регент".
На представянето на книгата днес ще говорят Тони Николов, Веселин Методиев, Веселин Вучков и Симеон Стойчев.

Nikola-Dolapchiev.jpg