Публикуваха тайни договори - царска Русия дала подкуп от три милиона златни франка на цар Фердинанд

От печат излезе „Тайната дипломация на цар Фердинанд с Русия – път към първата национална катастрофа”. Тя е част от поредицата „Сите българи заедно” на историка Цочо Билярски и издателя и изследовател Никола Григоров.

Изданието предлага на българските читатели да се запознаят с едно десетилетие от тайната руско-българска дипломация. Повечето от публикуваните документи са почти непознати, но от тях става ясно, че руско-българските тайни договори, сключени от Фердинандовата дипломация от 1902 до 1912 г., са тясно свързани с огромния тримилионен подкуп, който монархът получава в навечерието на Балканските войни. Договорите, сключени от поставени лица на българския монарх, са на практика отказ от национален суверенитет, а при подписването на съюзните договори със Сърбия и Гърция от русофилското правителство на Иван Ев. Гешов, българските национални интереси не са взети под внимание. Издателите подчертават, че Фердинандовата дипломация с Русия до 1912 г. довежда до първата национална катастрофа, а дипломацията му след Балканските войни с Германия, Австро-Унгария и Турция води до втората. Последствията от тези национални катастрофи и до днес са видими и за голямо съжаление непоправими.

Пред Faktor.bg издателят Никола Григоров разкри, че до някои от документите са стигнали чрез руски антиквари. Владимир Илич Ленин ги вади за първи път след революцията на болшевиките, за да компрометира царизма. Били са издадени в 6 свитъка, но скоро изчезват от книжния пазар, а днес са антикварна рядкост, до която с добрахме по частен път, разказва Григоров.