Пускат ново издание на продължението на "Под игото"

На книжния пазар отново се появява романът „Нова земя“ от Иван Вазов

Иван Вазов

Иван Вазов

На книжния пазар отново се появява романът „Нова земя“ от Иван Вазов. Книгата е продължение на „Под игото“ и е сред най-малко преиздаваните произведения на патриарха на българската литература

Редакторът на издателство „Кръг“ Елица Иванова сподели пред БНР, че книгата не е била приета добре при появата си през 1896 г., защото голяма част от интелигенцията и властта по онова време са се разпознали в нея и са усетили критичното отношение на автора.

Самият Вазов е бил дълбоко разочарован от реакциите на читателите и дори е обмислял да спре да твори.

„Смятам, че имаме болезнена нужда от нов поглед върху този роман. Картината, която Вазов рисува, е на следосвобожденска България - детайлно обхваща едва ли не цялата ни територия по това време… Има един коментар на проф. Милена Танева, който казва, че ако „Под игото“ е пиянството на един народ, „Нова земя“ е неговият махмурлук“, каза Елица Иванова в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Вазов е харесвал „Нова земя“ като по-доброто художествено произведение от двата романа. В новото издание са ползвани част от илюстрациите от оригиналното.

„Запазен е също така и оригиналният език на Иван Вазов… Тук се появява Иван Боримечката, който обаче е леко променен, не е онзи, който познаваме от „Под игото“. Вече е по-заможен, селски кмет и депутат. В него виждаме някакви други типични черти по онова време у хората, които леко се замогнат“, обясни Елица Иванова.

Догодина в Народния театър ще има и постановка по „Нова земя“, съобщи тя.