Социализмът: социологически и икономически анализ

Лудвиг фон Мизес

Лудвиг фон Мизес

"Социализмът" на Лудвиг фон Мизес е най-важният критичен преглед на социализма, писан някога. Това е труд по политическа икономия в традицията на великите морални философи - Монтескьо или Адам Смит-, съдържаща както проницателно знание, така и дълбока мъдрост. 

Темата на тази книга е не кой ще застане начело на тоталитарната машина, а дали пазарната икономика трябва да бъде заменена със социализъм или не. Мизес е започнал да отговаря на този въпрос още преди 100 години, в първото издание на "Социализмът" през 1922 г., но оттогава борбата на защитниците на свободата, благосъстоянието и цивилизацията срещу надигащата се 

вълна на тоталитарното варварство,

 е станала само по-ожесточена. И за съжаление се води с все по-променлив успех. Причината? "Социализмът дава надежда за сбъдване на мечтите за щастие и мъст, стаени дълбоко в човешката душа от памтивека. Той обещава земен рай, пълен с радост и щастие, и – което най-много се харесва на неудачниците – унижение на всички, които превъзхождат масата".

Книгата разглежда съвременните проблеми на икономическото неравенство и твърди, че богатството може да съществува само до степента, в която богатите производители успяват да задоволят потребителите. Мизес показва, и че в свободната пазарна система няма монополи. Според него "мерки за реформи" като социално осигуряване и трудово законодателство, всъщност служат за възпрепятстване на усилията на капиталистическата система да служи на масите.

"Социализмът" е истинска енциклопедия на жизненоважни теми в социалните науки, анализирани с уникалната комбинация от историческа ерудиция и проницателна проницателност.

socializam_mizes.jpg

На българския книжен пазар книгата се появи благодарение на  Издателска къща „МаК” ЕООД.

Кой е Лудвиг фон Мизес?

Американски икономист, философ, историк, праксеолог. Привърженик на класическия либерализъм със значителен принос за развитието на Австрийската икономическа школа. Заедно с Фридрих фон Хайек, той е един от основателите на философията на либертарианството.

Мизес е роден на 29 септември 1881 г. в Лвов, Украйна. През 1906 г. завършва Виенския университет в Австрия. От 1913 г. е професор във Виенския университет. съветник във Виенската търговска камара и преподавател във Виенската търговска академия за жени.

По време на Първата световна война Лудвиг фон Мизес служи като артилерийски офицер на Източния фронт, а след това в икономическия отдел на Министерството на отбраната.

През 20-те години на миналия век Мизес организира частен семинар в Австрийската търговска камара. Сред неговите ученици са икономистите Фридрих Хайек, Готфрид Хаберлер, Фриц Махлуп, Мъри Ротбард, математикът Карл Менгер-младши, социологът Алфред Шуц. През 1926 г. основава Австрийския институт за изследване на бизнес цикъла.

От 1938 г. Мизес живее и работи в Швейцария, а през 1940 г. се мести в САЩ, където през 1945 г. става професор в Нюйоркския университет.

В своите трудове „Социализмът”, публикувани през 1951 г.(първо издание 1922), както и в „Антикапиталистическото мислене ” през 1956 г., Мизес провъзгласява капитализма за система, която напълно отговаря на естествената природа на човека.

Като привърженик на неограничената свободна конкуренция, Мизес отхвърля всички опити за държавна намеса в икономиката. Той смята, че подобна намеса нарушава естествения процес на икономическо развитие. 

Трудовете на Мизес изследват класически микроикономически въпроси (стойност, лихви, заплати, капитал), съчетани със силно застъпничество на принципите на свободната пазарна икономика.

Лудвиг фон Мизес умира на 10 октомври 1973 г. в Ню Йорк. Вдовицата на учения основа през 1982 г. Научния институт Лудвиг фон Мизес

Книгата можете да заявите на електронен адрес: manolov1962@gmail.com