Том Ханкс: „Шифърът на Леонардо“ беше комерсиална глупост

Том Ханкс

Том Ханкс

Кариерата на Том Ханкс като един от най-плодовитите холивудски актьори е истински шедьовър. Той е работил във всеки жанр и е спечелил всички възможни награди. Изминал е дълъг път от времето, когато се е снимал в ситкома "Приятели". В неотдавнашно интервю за "Ню Йорк Таймс" актьорът се разходи по алеята на спомените, припомняйки си някои от най-добрите и най-лошите си проекти до момента. На въпрос за един от най-големите му блокбастъри - "Шифърът на Леонардо", 65-годишният актьор разгромява филма, определяйки го като „комерсиална глупост“.

Базирана на популярната поредица бестселъри на Дан Браун, трилогията от филми разказва за Робърт Лангдън (Том Ханкс) - професор по религиозна символика, който постоянно се оказва в центъра на световни конспирации. Започвайки с втората книга, "Шифърът на Леонардо", актьорът се завръща към режисираната от Рон Хауърд филмова поредица в "Ангели и демони" и "Ад". Въпреки че филмите се представят добре в световния боксофис, като целият франчайз печели почти 1,5 млрд. долара, всяка част получава смесени отзиви. Продажбите на билети започват да намаляват с напредването на историята.

В разговор с изданието Том Ханкс заяви, че филмът е толкова точен за историята, колкото филмите за Джеймс Бонд са за шпионажа. "Това беше комерсиално начинание", казва звездата. "Тези продължения за Робърт Лангдън са глупости. "Шифърът на Леонардо" беше глупост." Ханкс продължава: "Всичко, което направихме, беше да обещаем развлечение." Актьорът не пропусна да спомене, че няма нищо лошо в това да се правят комерсиални филми, стига да е добра комерсиалност. Но той каза, че по времето, когато са направили третия филм, той вече не е бил добър комерс.

Интересно е, че франчайзът "Шифърът на Леонардо" продължава в спиноф сериал на Peacock, наречен "Изгубеният символ". Сериалът дебютира през 2021 г. с Ашли Цукерман в ролята на Робърт Лангдън - ролята, направена прочута от Том Ханкс във филмите. Действието се развива години преди събитията от първия филм, а историята проследява младия Робърт Лангдън, който е нает от ЦРУ да реши няколко смъртоносни загадки, когато неговият ментор изчезва. За съжаление, приемането му не е много по-добро от това на филмите от поредицата. И след първия сезон от 10 епизода той е отменен, съобщава IndieWire. /БГНЕС