Цвета Марова - внезапен образ и ярък цвят

Цвета Марова

Цвета Марова

Пламен Асенов

Кой вятър довя Цвета Марова да прави изложба в Севлиево?

Може би родният търновски. Или топлият южняк от Пловдив, където тя живее вече 25 години. А може би вятърът на Любопитната Съдба, решила да срещне модерната културна общност от красиво остаряващото Севлиево, с един творец, чиято вътрешна динамика на чувство и мисъл намира силен външен израз върху платното.

Има художници, които цял живот рисуват една и съща картина, но Цвета не е от тях. Не, едно от главните ѝ творчески достойнства е, че никога не спира, винаги е изненадваща и нова, постоянно има какво различно и по-добро да /по/каже – дори в сравнение с най-доброто, което е /по/казала преди малко. 

В Севлиево, Цвета Марова идва с над 40 платна и рисунки, които представят добър поглед към нейните художествени търсения през последните години. Тук е част от живописния цикъл „Елементи и сили“, представителен за интересите ѝ в света на философията. Вкусът ѝ към митологията и вълшебното пък е ясно различим в триптиха „Птицата“, в „Адам“ и „Ева“, „Зевс и Европа“, „Замъкът“, „Гарванът“. 

Акварелът, техника, в която художникът е безкрайно свободен, но и безкрайно ограничен едновременно, е другото предизвикателство, в което Цвета се хвърля с типичния си размах, но, донякъде изненадващо, постига по-дълбока вглъбеност и съзерцание, както личи от цикъла „Състояние“. 
Но всичко това са само думи, ориентири по пътя към разбирането на Цвета и нейните картини. А всъщност онова истинското, което тя рисува, говори само за себе си - с помощта на внезапен образ и ярък цвят. 

Изложбата на Цвета Марова се открива днес, от 17.30 часа в градска художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ – Севлиево

Коя е Цвета Марова?

Цвета Марова е родена във Велико Търново, в семейството на големия  български скулптор, професор Ненко Маров.  

През 1991 тя завършва художествената гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив, а през 1996 - живопис при професор Александър Терзиев във Велико Търново. През последните 25 години живее и работи в Пловдив, член е на Дружеството на пловдивските художници. 

Цвета Марова има множество участия в общи и самостоятелни изложби, нейни творби притежават ценители и от Германия, Полша, Великобритания, Холандия, Австрия.