Великите европейци - от радиото към книгата

Водени от идеята, че на България е необходима не втора епоха на Възраждане, а първа епоха на Просвещение, особено по отношение на нашето голямо, но недобре познато европейско семейство, от октомври 2012 Радио Пловдив и журналистът Пламен Асенов стартираха седмичната рубрика „Великите европейци” – поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 
Поредицата е уникална в историята на българската журналистика, разказите в нея са динамични, интересни, съчетани са с автентични звуци и подходяща музика, носят силен образователен елемент и в същото време имат развлекателен характер. Така се реализира една от основните цели на „Великите европейци” – да докосне възможно най-широк кръг слушатели, включително младите хора. 

До средата на 2019-та, в това разгърнато ветрило от истории за живота и постиженията на велики и вдъхновяващи личности от Европа, са представени вече над 300 портрета. 

Още от самото начало има идея „Великите европейци” да се пренесе и в книга. Тази смяна на медията дава нов, свеж поглед и може да стигне до различна аудитория. 

Е, първият опит през 2015 се оказа красив, но неефективен. 

Оттогава с Фондация ПРО ЛИБРИС и БНР - Радио Пловдив опитваме да намерим продължение, но ето, че четири години по-късно май намерихме нещо по-хубаво - ново начало, с което стартираме истинската книжна поредица „Великите европейци”. Тя започва с нещо съвършено просто, с един въпрос: „Какво знаем ние за Европа? 
Не питам за ЕС, питам за Европа”.

Първата книга от поредицата се появи на бял свят в средата на май 2019 и се опитва да започне отговора на този въпрос, като представя 47 портрета на европейски гении - от Омир до Тери Пратчет. 

Към словесните портрети художникът Александър Гьошев прибави и неговите и 47 графични портретни скици, които говорят един и същи език с текста, но с различна, прелестна интонация.   

Софийската премиера на първата част от поредицата „Великите европейци” е на 21 ноември, четвъртък, от 18 часа в Литературен клуб на Столична библиотека /пл. „Славейков” №4/.

Заповядайте!