За гадния живот на гениите

Премиера на книгата „ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ” в София

Време: 18 часа, 21 ноември 2019
Пространство: София, Площад „Славейков” 4, Литературен клуб на Столична библиотека
Допълнително измерение: Духовно
Посока: Европейска
Метод: Просвещение и забавление
Инструменти: Слово и мисъл
Цел: Напояване на жадните
Акт: Представяне на книга
Заглавие: „Великите европейци”
Поредица: Първа част
Автор: Пламен Асенов
Художник: Александър Гьошев
Водещ: Георги Ангелов

Седя си аз в кафенето на Главната, пия бира, гледам парада от женска красота и чинно се оплаквам от живота. Но в главата ми стърчи мисъл - `що ли не поровя из съдбите на великите и като науча техните дертове, да се утеша за моите.      
Това е през 2012, тъкмо съм се измъкнал от тежка операция, влача се ранен и закърпен в свят, прекалено голям, за да го оправя и през живот, прекалено кратък, за да стигне за истинските неща. 
Споделям идеята, а в Радио Пловдив ми се връзват. Искаме го т`ва – викат шефовете – само напиши текстовете по начин, че душите и на най-изтерзаните слушатели да се възрадват, щом чуят за гадния живот на гениите. 
После ми скимна втора идея - радио поредицата да стане и книжна. 
Този път на акъла ми се върза художникът Сашо Гьошев, дизайнер на някои от най-знаковите книги в съвременното българско книгоиздаване. И за първия том от поредицата „Великите европейци”, в който представям 47 души, към всяка словесна скица Сашо добави по една портретна. Уж само „точка, точка, запетая”, а ликовете им – като истински. Лошо му се пише в България на това момче - толкова е добър. 
Знам, че неща като „Великите европейци” не се падат често и на всеки от лотарията на живота, така че съм благодарен на Съдбата. 
Само не ме питайте как се предпазвам от шизофренията, докато нося тези вече над 330 трудни човешки характери и величествени истории в себе си. Простият отговор е – не се предпазвам. Говорят ми. Разхождам ги насам-натам, включително ги водя по срещи – да си споделям шизофренията с публиката. 

Така че - елате ни вижте! 
Четвъртък, 21 ноември, 18 часа, в Литературен клуб