"Бяла самота": Новата книга на Райнхолд Меснер

Райнхолд Меснер

Райнхолд Меснер

Още една книга на легендарния алпинист Райнхолд Меснер е на българския пазар от днес.

“Бяла самота” разказва за едни от най-драматичните моменти в живота на Меснер - неговата трогателна история, свързана с връх Нанга Парбат, срещата с който до голяма степен предопределя по-нататъшния живот на първия човек, изкачил всичките 14 осемхилядника на планетата.

В момента на 75 години, Меснер оставя в историята на алпинизма изключителни постижения, най-популярните сред които са:

- първото изкачване на Еверест без допълнителен кислород - 1978 г. с Петър Хабелер;
- първото солово изкачване на Еверест, в чист алпийски стил - 1980 г.;
- първият човек в света с т.нар. Хималайска корона (някои от осемхилядниците изкачва по нови маршрути);
- първи траверс на осемхилядник - Нанга Парбат, през 1970 г., заедно с брат си Гюнтер Меснер.

За Райнхолд Меснер именно тази експедиция - до Нанга Парбат*, се превръща в едно от най-важните събития в живота. Двамата братя (Райнхолд - на 26 години, Гюнтер - на 24) се качват по Рупалската стена и слизат по Диамирския склон. На слизане лавина убива Гюнтер. В следващите няколко години Меснер се връща още три пъти, а на четвъртия - през 1978 г., прави първото солово изкачване на осемхилядник от Базов лагер, по нов маршрут, по Диамирската стена.

Повече от 30 години след трагедията на Нанга Парбат продължават спекулации в алпийските среди около смъртта на Гюнтер, Райнхолд е обвиняван, че го е изоставил. През 2005 г. тялото е намерено и това слага край на съмненията. Оказва се, че събитията са били точно такива, каквито Меснер е описал.

В тази книга той пише за черната и бялата самота. Черната, която изпълва човек с гняв, и бялата, която е избраната самота, самотата, която дава сила. Изкачвайки години по-късно Нанга Парбат отново, Меснер пише, че "това е бил моментът, в който черната самота е станала бяла".