Джерард Бътлър съди "Ню Бояна" за 10 милиона долара

Джерард Бътлър

Джерард Бътлър

Звездата от филмите "300" и "Код: Олимп" Джерард Бътлър може да е голям приятел на България и дори да е осиновил българско помиярче за свой домашен любимец, но даде под съд собствениците на тукашното студио "Бояна", когато го ощетяват финансово.

Актьорът е завел иск във Върховния съд в Лос Анджелис срещу продуцентските компании „Ню Имидж“ и „Милениум Медия“, пише специализираното издание "Холивуд рипортър".

Според Бътлър те му дължат 10 милиона долара от приходите на екшъна "Код: Олимп", заснет в София през 2012 г., които са надхвърлили 170 милиона долара.

Звездата твърди, че продуцентите, собственици и на столичното студио "Ню Бояна", до днес не са му изплатили и стотинка от нетната печалба на блокбастъра.

Филмът разказва за покушение в Белия дом, а героят на Бътлър спасява американския президент, изигран от Арън Екхарт. Бяха заснети и две продължения - "Код: Лондон" (2016) и "Код: Ангелът" (2019), в които актьорите повториха ролите си въпреки неизплатените до момента хонорари. В края на 2020 г. дори бе съобщено, че се подготвя четвърта част с работно заглавие "Код: Нощ", в която Бътлър е потвърдил участие, пише "Сега".

Собственици на "Милениум медия", наследник на основаната през 1992 г. независима компания "Ню Имидж" са (вече покойният) Дани Лернер, брат му Ави Лернер, Тревър Шорт и Дани Димбърт. През 2005-а те придобиха киноцентъра в Бояна, дотогава държавен, при приватизационна сделка. Директор на "Ню Бояна" в момента е племенникът на първите двама Ярив Лернер. Сред най-известните заглавия, снимани в Бояна оттогава, са трилогията "Непобедимите", "Конан Варварина", "Код: Олимп", сериалът "Рим". Повечето от останалите са второразрядни екшъни.

В своя иск Джерард Бътлър изтъква още, че продуцентите от компанията понастоящем са в спор с Гилдията на американските режисьори относно изплащането на пенсионни задължения. В документите по делото се обръща внимание и на "изпипана схема" за укриване на приходи от филми – според актьора "Милениум" и "Ню Имидж" преговарят с дистрибуторите, за да не се отчитат всички брутни приходи от едно заглавие, което е в ущърб на актьорите и тяхното заплащане на процент.

"Милениум медия" не са коментирали обвинението, съобщава "Холивуд рипортър".

"Искът идва в момент, когато новоприетият по-рано тази година Закон за филмовата индустрия у нас обещава да облагодетелства както никога досега чуждите продуценти, снимащи кино в България. "Милениум" са главният бенефициент на този лобистки текст, известен от години като "поправката Ню имидж", пише БГНЕС.

Случаят бе коментиран и от режисьора и аниматор Тео Ушев в профила му във "Фейсбук":

"Хората, които диктуват българското филмопроизводство забравят да платят и на звезди от ранга на Бътлър... За филми снимани у нас.
Бътлър предявява иск за измама с твърдението, че обвиняемите Nu Image, Millennium Media и Padre Nuestro Productions никога не са възнамерявали да му изплатят Филмът е брулил около 170 милиона долара по света, но той казва, че не е виждал нито стотинка от нетни печалби, с одит на счетоводните отчети, издигащи знамена в множество области от страната на приходите, както вътрешно, така и външно".