Елтън Джон, Роджър Тейлър и Стив Маккуин получиха почетни британски ордени

Британският певец и композитор Елтън Джон, барабанистът на група "Куин" Роджър Тейлър и кинорежисьорът Стив Маккуин са сред знаменитостите, удостоени с най-почетните ордени на Великобритания, включително и с Ордена на Британската империя, предадоха световните агенции.

Списъкът на лауреатите на държавните отличия, поместен в сайта на правителството, се публикува по традиция два пъти годишно. Веднъж преди Нова година и веднъж през месец юни, когато кралица Елизабет Втора официално празнува рождения си ден.

Тази година в "зимния" списък попаднаха имената на 1097 души. Сред тях фигурират както знаменитости от голяма величина, така и обикновени британци, удостоени с награди за служба на обществото. Елтън Джон, който беше посветен в рицарство още през 1998 година, тази година беше награден и с ордена Кавалер на честта. Неговите носители не могат да надхвърлят числото 65, предава БТА.

Съоснователят на рок групата "Куин" Роджър Тейлър стана офицер на Ордена на Британската империя, и по този начин последва стъпките на китариста на състава, Брайън Мей, който стана командор на ордена през 2005 година.

Режисьорът Стив Маккуин, получил "Оскар" като продуцент на филма "12 години робство" беше удостоен с рицарско звание. По същия начин беше почетена австралийската певица с британски корени Оливия-Нютън Джон.

В тазгодишния "зимен" списък на отличените граждани фигурират 51 процента жени, 9 процента са от етническите малцинства и 11 процента са хора с увреждания.