Филмът "Физика на тъгата" на Тео Ушев спечели Голямата награда на фестивала в Анси

Наградата Тео Ушев посвещава на баща си

Късометражният филм на Теодор Ушев "Физика на тъгата" спечели Кристал - най-голямата награда на фестивала в Анси. Във фейсбук профила си той благодари за наградата и сподели вълнението си.

"Във всяка професия има една награда, или постижение, които бележат своеобразен връх или достижение. Не, не е задължително да са най-рекламираните, или шумните. Алпинистите имат своя известен най-висок връх, писателите, математиците, физиците своя Нобел, журналистите - Пулицър, и т. н. В Анимацията, този връх е Голямата Награда на фестивала в Анси. Или просто Кристалът на Анси. Това е нашият Еверест.

Щастлив съм да съобщя, че Кристал за най-добър късометражен филм на фестивала в Анси тази година беше връчен на "Физика на тъгата". Освен това, филмът ни получи и Наградата на международната критика FIPRESCI. Един от тези редки случаи, когато мнението на журито и критиката случайно съвпадат.

Благодаря на всички, които помогнаха в това дълго, трудно, понякога изтощително катерене на този връх.

Тази награда посвещавам на моя баща, който не успя да види този филм. Но който присъства осезателно в него, както ще присъства винаги, във всичко, което правя", напиша Теодор Ушев в профила си във "Фейсбук".