"Физика на тъгата" е в краткия списък за номинация за "Оскар"

Теодор Ушев

Теодор Ушев

Българският аниматор Теодор Ушев, който работи в Канада, е отново в краткия списък за номинация „Оскар“.

Неговата „Физика на тъгата“ е сред 10-те ленти, от които ще бъдат избрани петте номинирани в категорията за късометражна анимация. Ушев вече има една номинация от Американската академия за филмово изкуство и наука.

Анимацията е адаптация на едноименния роман на Георги Господинов „Физика на тъгата“.

„Физика на тъгата“ вече спечели специалната награда на журито на Международния филмов фестивал в Торонто. За сценария на филма си Ушев казва, че не следва стриктно сюжета на книгата, не е филм-биография, а филм – лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии. Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло едно поколение, пречупен през личния разказ.

27-минутният филм е най-амбициозният проект в кариерата на Теодор Ушев досега. Аниматорът работи по него в последните 8 години, като междувременно се появиха филмът му „Сляпата Вайша“, който му донесе номинация на „Оскар“ през 2017 г., както и различни независими проекти в киното и визуалното изкуство.

Kанадско-френската продукция на Националния филмов борд на Канада и телевизонния канал за култура и изкуство „Арте” привлече вниманието на специалистите още преди премиерата си с необичайната техника на рисуване, използвана от художника – енкаустика.

92-та церемония по раздаването на наградите „Оскар“ ще се проведе в Лос Анджелис на 9 февруари догодина.