"Котка в стената" е в селекцията за Европейските филмови награди

Българският филм "Котка в стената" е в списъка, селектиран от Европейската филмова академия. Измежду 38 заглавия членовете на Академията ще определят номинираните за Европейските филмови награди, а по-късно - и самите награди. 

"Котка в стената" е режисиран от Мина Милева и Весела Казакова, като действието се развива в Лондон. 

Експерти описват филма като изключително правдоподобен и почти документален. Това е търсен ефект, казват режисьорите, които обичат автентичността на реалния живот – един реализъм, който е леко абсурден и малко пародиен.

В „Котка в стената“ хората ще видят как живеят сънародниците ни на Острова, с какво се сблъскват и как не се отказват. „Искахме да създадем добро лице на българите, живеещи навън“, споделят още Весела Казакова и Мина Милева, които смятат, че манипулацията относно българите и румънците на Острова е започнала още с влизането ни в Европейския съюз през 2007 година.

Филмът показва доста честно доста големия подводен расизъм в западните общества, затова си „печели“ етикета „политически некоректен“. Котката в стената е метафора на британското общество.

В списъка на Европейската филмова академия е и филмът "Върба" на македонския режисьор Милчо Манчевски, който в петък ще открие есенното издание на "София филм фест".