Мария Каварджикова и Малин Кръстев с "Аскеер" за една и съща пиеса

Наградите за постижения в театралното изкуство "Аскеер" бяха раздадени за 31 път в театър "Българска армия". Церемонията беше посветена на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и мина под мотото "Урок по български".

Голямата награда за цялостен принос получи актрисата Цветана Манева, а на Меглена Караламбова беше дадена почетна статуетка.

Номинациите в 11-те категории бяха селектирани от 90 представления, реализирани от 1 май миналата година до 30 април тази. 

За водеща женска роля "Аскеер" грабна Мария Каварджикова за ролята ѝ на Пилар в „Една испанска пиеса“ в Малък градски театър "Зад канала". За същата постановка отиде и отличието в категорията "водеща мъжка роля". Грабна го Малин Кръстев за ролята на Мариано. Статуетката за режисура, изработена от Георги Чапкънов, отиде при Диана Добрева за постановката „Коприна“ в пловдивския театър. 

За най-добро представление беше отличена "Опашката" от Захари Карабашлиев в плевенския театър с режисьор Явор Гърдев. 

"Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство получи Цветана Манева: 

"Това, с което ме възнаграждавате, осмисли съществуванието ми в театъра, засили убеждението, че не съм направила нищо напразно, че съм правила всичко това, което съм мислила и в което съм вярвала, но нищо нямаше да се получи, ако около мен не бяха моите колеги".