"Най-сладкото нещо" - как живяхме преди падането на Стената

Обвиването на комунистическия режим с един носталгично-романтичен ореол отдавна върви на заден фон и много хора падат в този капан поради липса на спомени и знания


Преди дни светът отбеляза 30 години от едно от най-важните събития на миналия век – падането на Берлинската стена, оставила отпечатък върху живота на милиони хора от двете ѝ страни. Каменната преграда, която възрастните хора помнят много добре, беше нещо повече от просто ограничение – тя разделяше Европа на две, оставяйки от едната ѝ страна свободата на изразяване, придвижване и изразяване, а от другата – липсата на тези общочовешки права и на много други привилегии.

Сега Берлинската стена и режимът, който я издигна, може да бъде видяна и от младите хора, които не са били нейни съвременници, в последния филм на Агитпроп “Най-сладкото“, защото историята трябва да бъде помнена, така че да не бъде повтаряна – особено срамните моменти от нея.

С негова помощ днешните деца ще имат възможността да се върнат във времената, в които хората в Източна Европа нямаха достъп до образование и информация, до избор за кариерно развитие и пътешествия. До критика и изразяване на свободно мнение, и до най-простите забавления и удоволствия, като купуването на истински шоколад.

Обвиването на комунистическия режим с един носталгично-романтичен ореол отдавна върви на заден фон и много хора от поколенията след падането на Стената падат в този капан поради липса на спомени и знания. Филмът „Най-сладкото“ ще им помогне да видят с очите си реалността от „онези години“, от така лелеяното „бай Тошово време“, за което все още много хора страдат. Забравяйки изолацията, чакането с години, за да имаш собствена кола или дом, висенето по опашки, забравяйки репресиите на режима и режима на тока.

Историите от времето на комунизма сега се разказват като фолклор, като някакви легенди, преразказвани от уста на уста и губещи важни подробности по пътя на препредаването.

Дуетът на Агитпроп ще разкрие пред феновете на документалното кино едно бавно, реалистично и емоционално напластяване на образите и за малко повече от 30 минути зрителите ще могат да чуят и видят спомените на колекционери на шоколадови опаковки, експерти, работили в чужбина, музикант, поет, шивачка, пилот, стюардеса и дори олимпийски шампионки по гребане.

Почти като в машина на времето, историите така хипнотично увличат, макар и да са различни, че човек може почти да помирише и пипне с ръка портретите и пейзажите от онова време.

“Най-сладкото” е филмът, с който Агитпроп, една от най-успешните български филмови компании днес, отбелязва годишнината от 1989 г. за втори път. В момента в кината върви и друга тяхна творба - “Дворците на народа”, въздействащ кино-тур из комунистическите палати в България и страните от Източния блок.

Сред по-известните проекти на компанията са документалните “Георги и пеперудите”, “Момчето, което стана цар”, “Последните черноморски пирати”, както и минисериала “Денят на бащата”, игралния филм “Безкрайната градина” и поредицата “Explore Bulgaria”.

Филмът „Най-сладкото“ може да бъде гледан безплатно и свободно в сайта www.thesweetest.bg