Петиция да има улица на името на поета Георги Рупчев

Георги Рупчев

Георги Рупчев

В петиция от интелектуалци, поети, съмишленици и приятели на поета Георги Рупчев се предлага да бъде създадена  улица на името на нежния поет.
Преди 20 години един от най-големите български поети Георги Рупчев си отиде, но поезията му продължава да бъде четена. Тя надхвърля времето, в което е писана, променя езика, променя разбирането за това какво е поезия.

"Огромният му талант преработи в стихотворения трагизма не само на собственото му живеене, но и трагизма на човека въобще", каза в "Хоризонт до обед" Силвия Чолева, поет, журналист от програма „Христо Ботев“ на БНР , водеща на предаването „Артефир“.

Тя заедно с Мария Ландова и Марин Бодаков често са разговаряли след смъртта на Георги Рупчев, че в неговия квартал „Гео Милев“ е хубаво да има улица на негово име.

С подкрепата на кмета на общината ни Георги Илиев авторите на петицията се надяват тази идея да намери обществена подкрепа и да се осъществи. Високият талант на Георги Рупчев заслужава това.

"Макар че не е преведен на чужди езици, той е прескочил тези граници, той е надхвърлил и своето време. Той е част от световната поезия. Той умело съчета белия стих с римата, по чисто негов си начин в онези години на перестройка", каза още пред БНР Чолева.

Рупчев е умел и прецизен преводач от руски и английски език.

Можете да се подпишете в петицията ТУК