Почина големият грузински актьор Вахтанг Кикабидзе

В знак на несъгласие с политиката на Путин напусна Москва, върна и ордените от Русия

Вахтанг Кикабидзе

Вахтанг Кикабидзе

На 84 години си отиде от този свят легендарният грузинския и съветски актьор Вахтанг Кикабидзе. Той изигра запомнящи се роли в киното във филмите „Мимино“ (1977), „Не тъгувай“, ТАСС е упълномощена да заяви…“.

Вахтанг Кикабидзе беше заслужил и народен артист на Грузинската ССР, носител на Държавна награда на СССР, творец с много признания и отличия. Освен като актьор, Кикабидзе беше известен и с песните си, сред които знаменитата „Чито-гврито“, от филма „Мимино“, „Мои года – мое богатство“ и др. Първият филм, в който участва – „Среща в планините“, е музикален.

Изключително успешно е сътрудничеството му с режисьора Георгий Данелия. Вахтанг Кикабидзе участва в редица негови филми, като и самият той режисира и е сценарист на филми.

В знак на несъгласие с политиката на руския президент Владимир Путин, напуска Москва и се връща в Тбилиси. След руско-грузинския въоръжен конфликт през 2008 г. Кикабидзе отказва руски орден за приятелство, както и други награди и покани за участия в Русия. През лятото на 2022 г. той изпрати микробус със суха храна на украинската армия, като средствата за тях бяха събрани на благотворителен концерт в Батуми. Има син и дъщеря, които са художници и работят в киното.

През октомври, миналата година почина и съпругата на актьора Ирина Кебадзе, примабалерина на Тбилиския академичен оперен театър, също заслужен артист на Грузинската ССР, с която прекараха заедно над 50 години.