Проф. Овчаров: Ирина Бокова изкара два мандата като шеф на ЮНЕСКО и нищо не направи за България

Мария Габриел е друг човек. Подкрепям я, ще се справи с много тежък ресор, заяви ученият

Проф. Николай Овчаров

Проф. Николай Овчаров

Ресорът, който бе даден на българския еврокомисар Мария Габриел  е оформен с оглед на перспективата на бъдещето, което Мария трябва да развие. Като размислих за нещата, много се зарадвах – не толкова за парите, колкото заради факта, че тя трябва да наблегне на културната идентичност на отделните държави от Европейския съюз. В културната идентичност без съмнение влиза тяхното културно наследство. В това отношение не търпи никакво съмнение. То е важно и от гледна точка на самата култура, и от гледна точка на младежта, и всичко останало. В този смисъл аз бих предложил на нашия еврокомисар, ако се вслушва в съвети, да си направи позиция от гледна точка на това, че Европа е Старият континент и тук се развиват основно културите. България има своето място, като е сред трите страни с най-много културно-исторически паметници, заедно с Италия и Гърция и има устойчива възможност за развитието на културата и на културно-историческия туризъм, което е по-важното, заяви археологът професор Николай Овчаров в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с получения от България ресор „Иновации и младеж“ в състава на новата Европейска комисия 
 
"Много неща може да направи като еврокомисар. Не става дума за парите – те не се раздават от Брюксел така, както някои си го представят. Не говоря толкова за финансовата страна, която ще дойде после, ако успеем да защитим своите каузи, колкото за това да бъде издигната културата и културно-историческото наследство на едно ново ниво. А връзката с образованието е безспорно. Неслучайно някога в България министерството е било Министерство на културата и образованието. Това са свързани неща, които ние, за съжаление, малко ги поразкъсахме, но смятам, че могат да бъдат отново обединени. А вече с новата тема за културно-историческия туризъм, нещата могат да бъдат поставени на една съвсем друга плоскост. Така или иначе, ресорът, който получава Мария Габриел, е изключително важен", обясни още ученият. 

На въпрос "Мислите ли, че с поемането на този ресор г-жа Мария Габриел може да обърне фокуса към България и европейците по-добре да видят нашето културно наследство, то да стане по-известно за тях?", проф. Овчаров отговори: "Сигурно може. Да си еврокомисар в определена сфера не винаги е най-доброто, защото всички те гледат. Ще дам пример с Ирина Бокова, която изкара два мандата като шеф на ЮНЕСКО и нищо не направи за България. Аз смятам, че Мария Габриел е друг човек. Подкрепям я. Сигурен съм, че ще успее да се справи с тези неща, въпреки че е много тежък ресор."