Проф. Цочо Бояджиев взе голямата награда за поезия "Иван Николов"

Цочо Бояджиев

Цочо Бояджиев

Проф. Цочо Бояджиев е носител на голямата награда за поезия "Иван Николов" на 25-ото юбилейно издание за книгата си "Кухата сърцевина на живота".

Шест поетически книги попаднаха в краткия списък с номинации за Националната литературна награда през 2021 г.

Ето какво заяви председателят на журито проф. Александър Шурбанов пред БНР:

"Наша задача беше да излъчим най-добрите от 39 книги. Това е затруднително и същевременно много интересно, защото преминаваш през едно ветрило от поетични езици, което е просто замайващо. Аз лично съм впечатлен от поетичната продукция на тези 12 месеца. Във всички поколения – нашите поети са от 19- до 69-годишни. Разбира се, преобладават младите хора. Между тези 39 книги са попаднали 14 дебютни, 9 книги са втори, а втората книга е много важна, защото тя утвърждава поета – първата книга е по-скоро заявка, а втората казва дали авторът е част от българската литературна сцена. 

15 издателства участват в публикуването на тези книги, 15 издателства се занимават с поезия... Определено има концентрация в определени издателства. Прави впечатление, че няколко доста усилено работят. Това е хубаво, защото към тях се създават центрове на живота на българската поезия – групи от поети, които гравитират към тези издателства. Не е страшно, славно е да се издава поезия и това е нужно на българската култура.

Времето, в което живеем, е трудно, сложно – това личи и в тоналността на българската поезия. Прави впечатление преобладаването на меланхолния тон, дори на места има резигнация, едно самовглъбяване в душата на поета, самоизключване до голяма степен от по-големите контексти на обществения живот. И ако има обществени теми, те се намират вътре в психологията на поета, а не като нещо външно. Общо взето, тъгата, горчивината са много често в центъра на тези поетични гласове, включително и на най-младите.

Много трудно е в поезията да се градират успехите. В поезията няма ред, има устрем. И въпреки меланхолията, която споменах, този устрем се усеща, той е вътрешното напрежение на духа, което дава своите резултати в словото."

Ето и списъкът с шестте номинирани за наградата книги:

Албена Тодорова – "Единайсетте сестри на юли" (Издателство Жанет 45, 2021)
Димитър Ганев – "Все повече ми харесва да се разхождам сам" (Издателство Жанет 45, 2021)
Кирил Василев – "Шествието" (Издателство за поезия ДА, 2021)
Маламир Николов – "Въпрос на оцеляване" (Скрибенс, 2021)
Никола Петров – "Не са чудовища" (Издателство за поезия ДА, 2021)
Цочо Бояджиев – "Кухата сърцевина на живота" (Издателство за поезия ДА, 2020)

Наградата е учредена през 1994 г. от издателство „Жанет 45”. Първият носител на наградата е Христо Фотев. Сред лауреатите през годините са Елин Рахнев, Петър Чухов, Аксиния Михайлова, Иван Динков, Константин Павлов, Иван Теофилов, Иван Методиев, Екатерина Йосифова, Георги Борисов, Кристин Димитрова, Станка Пенчева, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Георги Господинов, Аксиния Михайлова, Валентин Дишев, Красимир Вардиев, Яна Букова, Надежда Радулова и много други.