Джими Пейдж представи документален филм за легендарните "Лед Цепелин"

Китаристът на "Лед Цепелин" Джими Пейдж представи документалния филм за култовата банда на кинофестивала във Венеция, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Да станеш "Лед Цепелин" е за създаването на групата и музиката й, влязла в историята на рока. Режисьорът Бърнард Макмахън каза, че това е "полумюзикъл, полусправочник".

Джими Пейдж обясни на пресконференцията за представянето на филма във Венеция, че е харесал именно фокусирането върху музиката на групата. Песните в него са включени изцяло, не само откъси. Той дава възможност на музикантите само да разкажат историята си. Пейдж увери, че във филма могат да бъдат намерени отговори на всички въпроси за групата и стила на музиката й.

"Това е история на успеха - каза Бърнард Макмахън. Стремихме се да създадем нов вид кино, в който документалността потъва в музиката. Искахме да преплетем историите на четиримата членове на групата преди и след създаването й и записи на изпълнения".

Използвани са записи и от частни колекции, включително на фенове.

Тази година цял блок от документалното кино на фестивала във Венеция е посветен на музикални теми и изпълнители. Един от филмите разказва за певеца и автор на песни Ленард Коен чрез историята на песента му "Hallelujah". Самият музикант успя да одобри проекта през 2014 г., две години преди смъртта си. На друг изключителен музикант, починал преди малко повече от година, Енио Мориконе (1928-2020), е посветен филмът на италианския режисьор Джузепе Торнаторе. Ще бъде представен и филм за италианския пианист, композитор и диригент Ецио Босо (1971-2020).