В 18 града у нас ще се проведе Нощ на театрите

18 града у нас с над 170 събития ще се включат за седма поредна година в Нощта на театрите.

Локациите са София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Габрово, Симитли, Добрич, Плевен, Кърджали, Смолян, Перник и Шумен.

Тази година инициативата е с послание "Ти променяш играта. Играта променя теб". Над 1500 творци от различни театрални стилове ще станат част от европейската платформа в България и ще представят своите продукции. Ще има над 90 сцени в 18 града, между 170 и 180 представления, пърформанси, форматни събития, дискусии, изложби, срещи, театрални пътешествия, концерти, ателиета и поетични рецитали.

Проектът "Нощни персонажи" за първи път в своята история ще влезе в ново измерение и ще има своята добавена реалност напълно безплатно чрез приложението ArtiVive.

На 16 ноември цели пет часа ще имаме Live Cam, в който на живо във "Фейсбук" ще гостуват любими творци и виртуално ще се срещнат с почитателите на театралното изкуство в България и по света.

За поредна година в Нощта на театрите, най-верните фенове на театралното изкуство ще имат възможността да надникнат зад кулисите на няколко театрални институции и да се срещнат с любими актьори и творци - в София (Народен театър "Иван Вазов", Софийска опера и балет и театър "София"), в Пловдив - Драматичния театър, Стара Загора - Операта.

В Габровския театър ще има ден на отворените врати, а в Хасково - разходка зад кулисите на Драматично-кукления театър "Иван Димов". NТ Live на National Theatre London гостува с най-новата продукция на един от най-иновативните театрални режисьори Иво ван Хове.

На 16 ноември прожекции ще има в шест кина, в София, Пловдив, Русе, Варна и Бургас. Джилиън Андерсън ("Досиетата Х", "Трамвай желание") и Лили Джеймс ("Mamma Mia! Отново заедно") са изпълнителите на главните роли в спектакъла "Всичко за Ийв". Постановката разказва историята на Марго Чанинг.

Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и Националното училище за музикално и сценично изкуство в Бургас ще отворят сцените си за широката публика, и ще покажат своите продукции с вход свободен.

1000 деца ще гледат безплатно куклен театър преди Нощта на театрите. Акцията е част от социалната кампания "Веселите зъбки" и за втора година се осъществи в партньорство с европейската инициатива. 10 детски градини от София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Русе, Благоевград и Стара Загора ще могат да се докоснат до театралното изкуство.

Нощта на театрите ще се проведе едновременно в 11 европейски държави.