“Тилт” с премиера в Германия в Деня на Европа

Филмът "Тилт", с участието на Явор Бахаров и Радина Кърджилова в главни роли, ще има премиера там на 9 май - Денят на Европа. Първата прожекция ще е в Берлин, след което лентата тръгва по кината в цяла Германия.

Чеслав Милош развенчава митове за “Родната Европа”

Полски институт в София и Международното дружество „Елиас Канети“ – Русе организират представянето на една от последните книги на полския писател Чеслав Милош “Родната Европа” (превод – Мира Костова и Маргрета Григорова).

София Филм Фест с премиера за 17-ти път

На 7 март стартира 17-тото издание на София Филм Фест. Новото българско кино вече има традиционно запазено място в фестивалната програма. И тази година форумът ще зарадва почитателите на родното ни кино с най-добрите филмови ленти, създадени след март 2012.

Удостояват Кевин Костнър с Почетен “Сезар”

Американският актьор, режисьор и продуцент Кевин Костнър ще бъде удостоен с наградата Почетен „Сезар” за цялостната си кариера. Събитието ще се състои на 22 февруари, когато ще бъдат обявени наградите „Сезар”, смятани на френския аналог на американските „Оскар”, съобщи днес в комюнике френската Киноакадемия.  Кевин Костнър е носител на 7 награди „Оскар” за филма си „Танцуващият с вълци”, включително за най-добър филм и най-добър режисьор, на „Златен глобус” и редица други награди  - за „Робин Худ, принцът на крадците” или „Бодигард” с покойната Уитни Хюстън, припомня президентът на Академията, френският режисьор Ален Терзиян, цитиран от БГНЕС.  Играл е във филми на велики режисьори като Клинт Ийстууд („Съвършен свят”), Браян де Палма („Недосегаемите”) и Оливър Стоун („Джей Еф Кей”). Миналата годна Почетен „Сезар” получи британската актриса Кейт Уинслет.