"Гардиън": ВМРО предизвика хомофобски скандал в Европейската столица на културата Пловдив

Хомофобски скандал удари Пловдив - Европейската столица на културата, пише "Гардиън".
Изданието oтбелязва, че Пловдив, една от Европейските столици на културата през 2019 г., е засегната от хомофобски скандал след опит на местни официални представители да махнат ръководителя на организационния комитет заради фотографска изложба с теми ЛГБТ общността.
Призивът е към една от фондациите, организирала гей парада в София

Представители в българския град, който съвместно с италианския град Матера са Европейска столица на културата през 2019 г., са обявили, че изложбата "Балкан прайд" през юли трябва да бъде отменена.

Не искаме да се прави. И ние ще ги спрем, използвайки всички правни и, ако се налага, незаконни инструменти, казал Александър Сиди, депутат от ВМРО.

В понеделник Общинският съвет ще гласува дали да препоръча да се уволни артистичният директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева.

Изложбата ще включва снимки от проведени гей паради на Балканите, а също така ще бъдат организирани концерт и дискусионен форум. Те са организирани от Фондация GLAS.
"Това е същото като да проведеш гей парад в Пловдив. Много съм любопитен какво би се случило, ако учител направи грешката и изпрати ученици на изложбата. Какво ще видят? Как ще им обясни?", коментира Борислав Инчев от ВМРО.

Куюмджиева обяви, че намесата на общината е "грозна провокация" и подчерта, че проектът Европейска столица на културата изисква да се гарантира, че няма да има политическа намеса.
Това сериозно ще навреди на репутацията и имиджа, които ние изграждаме през последните пет години. Подобна намеса в програмата може да бъде възприемана само като дискриминация и цензура, поясни тя пред британското издание.
"Гардиън" цитира проучване на GLAS от март, което показва, че всеки един на трима българи смята, че няма проблем съседът му да е гей.

"Пловдив е малко или много консервативен град. Други проекти трябва да са приоритет", смята Евелин Парасков, зам.-председател на Общинския съвет от групата на Съюз за Пловдив. Той подкрепя отстраняването на Куюмджиева. Според него основният проблем е липсата на прозрачност при харченето на общински средства за Пловдив 2019, а не толкова ЛГБТ съдържанието.