Кукери ще гонят злото в Разлог на карнавала "Старчевата"

Традиционният български празник ще се проведе на 12 януари

Разлог се подготвя за осмия международен кукерски карнавал "Старчевата" на 12 януари, съобщава БНР. 

В тази връзка бе проведена работна среща между организаторите от община Разлог и представители на „Паркинги и гаражи“, Народно читалище „15.IX. 1903-1909” и РУ – Разлог. На срещата бяха обсъдени и уточнени всички детайли около организацията и протичането на маскарада. 

Кукерите се наричат "чауши" и "старци", така се ражда и наименованието "Старчевата", на вече традиционния карнавал, който община Разлог организира под патронажа на кмета инж. Красимир Герчев. 

На 12 януари според предварителните заявки ще дефилират над 27 групи с близо 1500 участници от страната и чужбина, всички с отличия от различни национални и международни конкурси. Три ще бъдат групите от Република Македония. Фестивалът "Старчевата 2018" ще има конкурсен характер. 

Представянето на участниците в различните конкурсни категории ще се оценява от професионално жури. Очакват се и гости от Федерацията на европейските карнавални градове, на която Разлог е член от 1996 година. 

Празникът на 12 януари ще започне в 10.30 часа. Шествието с официалните гости ще тръгне от народно читалище "15.09.1903-1909" и ще продължи до централния площад в Разлог, където ще дефилират след това всички участници.