Макрон връчи на Елтън Джон Ордена на Почетния легион

Церемонията се състоя на прием в Елисейския дворец

Британският певец и композитор Елтън Джон стана кавалер на Ордена на Почетния легион, който лично му връчи президентът на Франция Еманюел Макрон, предадоха световните агенции.

Церемонията се състоя на прием в Елисейския дворец по случай Деня на музиката, който се празнува във Франция.
"Франция изрази своята признателност за заслугите на сър Елтън Джон, който току що сатана кавалер на ордена на Почетния легион", заяви френският държавен глава пред насъбралото се множество на входа на Елисейския дворец.

Макрон поясни, че награждаването на музиканта е свързано със забележителното творчество на музиканта, както и с неговата дейност в борбата срещу СПИН. Президентът отбеляза, че фондацията на Елтън Джон от нейното основаване през 1992 година е събрала над 450 милиона евро за тази цел. Макрон припомни, че Франция преди 15 години заедно с други държави основа международна фондация за борба със СПИН, туберкулозата и маларията, оказала подкрепа на 27 милиона души по света.

Церемонията по награждаването на сър Елтън премина без присъствието на журналисти. Носителят на високо отличие излезе с ордена на сакото пред очакващата го в двора публика. "Получаването на тази награда в Деня на музиката е особено събитие за мен", заяви Елтън Джон. Той благодари на президента на Франция за оказаната му чест и напомни колко е важно борбата срещу СПИН да продължи.