Проф. Старчев: Изумен съм, че се разделят скулптура от архитектура

Скулптурите най-вероятно ще бъдат изложени в музей, а на мястото на паметника пред НДК ще бъде възстановен Мемориалът на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк.

Изумен съм, че се разделят скулптура от архитектура Паметникът е комбинация от геометрични тела и скулптура, не може да се раздели. Не знам какво ще се случи от тук нататък с паметника “1300 години България”, защото се утвърждава решението на Общината. Това заяви професор Валентин Старчев, цитиран от БГНЕС след решението Върховният административен съд да отхвърли неговите жалби и сега Столичната община може да премахне монумента пред Националния дворец на културата.

Скулптурите най-вероятно ще бъдат изложени в Музея за социалистическото изкуство. На мястото на паметника пред НДК пък ще бъде възстановен Мемориалът на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк. “Аз съм изумен, че се разделят скулптура от архитектура. Паметникът не е архитектура. Той е от едни геометрични тела, в комбинация със скулптурата, които изразяват идеи. Паметникът не нито хотел, нито банка, нито дом. Той е нещо пред което трябва да се прекланяме в зависимост от това каква е неговата идея”, посочи проф. Старчев. Според него решението на съда е взето без никаква експертиза за това какво е архитектура и какво е паметник. По тази причина е учуден от решението и не може да го коментира. 

Проф. Старчев посочи, че като автор може да защитава от унищожение само скулптурните фигури, но те са в комбинация с геометричните тела, действат едновременно и са измислени заедно с една цел. Според автора съдът е повторил едно старо решение, което е имало и политически характер. Паметникът 1300 години България пред НДК.

Попитан дали би запазил скулптурите, проф. Старчев заяви: “Какво да ги правя? Те извън паметника и извън това пространство не могат да съществуват. Те са правени за пространството. Всяка една композиция поотделно къде да я слагам?”. Относно старата идея на Общината отделните скулптури да бъдат поставени на няколко места в столицата, той беше категоричен: “Как да се монтират на какво ще приличат поотделно. Те в комбинация заедно правят нещо”. Освен това, според него, за да бъде премахнат паметникът, той трябва да се взриви, а Общината, вместо да се погрижи за него, е започнала да го събаря.