Римски пазар цъфна край Сексагинта Приста

Римски войни, гладиатори и роби пресъздадоха атмосферата и колорита на римски пазар до античната крепост Сексагинта Приста в Русе.

В продължение на три дни актьори и доброволци ще разказват какъв е бил животът в границите на Римската империя преди повече от 18 века, как са се търгували роби и робини, гладиаторски игри, които спирали дъха на знатните римски патриции и патрицианки.

Най-голям интерес сред многобройните посетители напълно очаквано предизвиква дегустацията на римска кухня. Те похапват рибена чорба без картофи и без домати, свинско, палачинки с мед.

"Наблягаме на лещата, защото тя е била изключително любимо ястие по време на Римската империя. Дори има такава сентенция, че силата на римския войник идва от лещата. Като бонус към нея има кюфтенца, защото само с леща трудно се поддържат мускули. При проучванията ни се оказа, че богатите римляни са си правили екзотични блюда, например мариновани езици от фламинго или кюфтета от паун, но ние не можем да ги представим тук", сподели етнографката Искра Тодорова.

Сред атракциите се очертава да бъде и шахматният турнир "Римляните срещу Варварите", където фигурите на огромната шахматна дъска ще бъдат живи и ще бъдат разигравани от двама шахматисти. Ще бъде пресъздаден и обичаят "Сатурналии".

По време на римският пазар 16 майстори на традиционни занаяти от България и Румъния ще демонстрират пред жителите и гостите на дунавския град майсторлъка и красотата на своите произведения. Пред посетителите те ще демонстрират изработка на оръжия, предмети от бита и монети.