По идея на премиера реставрират суперобект - двореца на първите Асеневци

Иван Асен ІІ е преместил царската и патриаршеската резиденция на ново място, вероятно защото е решил, че дворецът на Трапезица е прокълнато място – там са убити по насилствен начин и четиримата царе, управлявали България от 1185 до 1218, твърди проф. Божидар Димитров

Министерският съвет ще гласува скоро средства за реставриране на три паметника на културата с национално и световно значение, за да се превърнат те в привлекателни обекти на културно-историческия туризъм, съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Средствата ще бъдат отпуснати на Министерството на културата, а изпълнител ще бъде Националният исторически музей.

Идеята е на премиера Бойко Борисов и се е родила след големия успех на вече реставрираните крепости – Белчин (500 000 посетители за година), Царевец – 240 000, Перперикон – 200 000, Созопол – над един милион.

Един от новите суперобекти ще бъде дворецът на първите Асенeвци. Както установи чрез археологическите си разкопки проф. Константин Тотев, дворецът не е бил на Царевец при царете Петър, Асен, Калоян и Борил, а на Трапезица (хълма срещу Царевец).

Иван Асен ІІ (1218-1241 г.) е преместил царската и патриаршескатарезиденция на ново място, вероятно защото е решил, че дворецът на Трапезица е прокълнато място – там са убити по насилствен начин и четиримата царе, управлявали България от 1185 до 1218 г.

В Националния исторически музей вече е постъпил идейният проект от търновския архитект Пламен Цанев, следващ стриктно археологическите останки, издигащи се на 6-8 метра височина и днес. Вижда се, че дворецът на първите Асенeвци е разположен в северния „полуостров” на платото Трапезица на площ от 660 кв. м. Това е типичен феодален замък и вероятно е бил построен от братята Асен и Петър още преди Освободителното въстание през 1185 г. - още когато са били проинари (регионални военни командири) във византийската армия. Дворецът е бил отбраняван от мощна кула, като самостоятелна крепостна стена го е пазела от нападатели, преодолели крепостните стени на Трапезица. По-късно от полуострова е отцепена с трета крепостна стена още площ, където е изграден дворец за представителни цели и с необходимите стопански постройки, казарма за охраната и т.н.

След реставрацията не само Трапезица, но и самият град Велико Търново ще придобие нов облик. Туристите за Трапезица ще бъдат улеснявани от вече изграденото по европейски проект влакче-асансьор.